Highlights programma's

Programma Veiligheid

7.4 Programma Veiligheid

  • De aanpak van ondermijnende criminaliteit is en blijft één van onze belangrijkste speerpunten. Zo heeft de gemeente samen met de Veiligheidsregio Twente het initiatief genomen om in de ondermijningsweek, ondanks de coronacrisis, op verschillende plekken integrale acties te houden. Daarbij heeft de gemeente samengewerkt met externe partners zoals de politie, douane en de sociale recherche. Deze integrale acties worden door onze inwoners gewaardeerd en draagt bij aan het vertrouwen in de gemeente.  
  • Op last van de burgemeester hebben wij woningen gesloten waar illegale prostitutie plaatsvond. Met de sluiting van beide woningen wordt beoogd de bekendheid van deze panden als seksinrichtingen weg te nemen en de veiligheid en leefbaarheid in de buurt te herstellen. Ook wordt met de sluitingen een duidelijk signaal afgegeven dat het gebruik van woningen/panden als illegale seksinrichting niet wordt getolereerd. Het is niet alleen voor Almelo, maar ook voor Twente de eerste keer dat deze maatregel is ingezet.
  • We zijn aangesloten bij Meld Misdaad Anoniem (M.) waar onze inwoners volledig anoniem tips over criminaliteit en misdaad kunnen doorgeven. Hiermee krijgen wij een betere informatiepositie over criminele activiteiten in onze gemeente. 
  • In het tweede kwartaal van 2021 is het regionale kenniscentrum mensenhandel Twente, ondergebracht bij het zorg- en veiligheidshuis, van start gegaan. Het kenniscentrum richt zich op het verbeteren van de signalering en preventie, bewustwording van verschillende doelgroepen, een hulpprogramma voor slachtoffers en aanpak van daders. Ook lokaal is het plan van aanpak mensenhandel gereed, met daarin aandacht voor de verbinding met het kenniscentrum. Dit plan van aanpak zal de komende maanden worden geïmplementeerd.
  • Om te zorgen voor een nog betere verbinding tussen het sociale- en het veiligheidsdomein is in de eerste helft van 2021 een projectplan zorg en veiligheid opgesteld. In het projectplan ligt de focus op het proces van samenwerking tussen beide domeinen (zowel intern als met onze partners). Het gaat hierbij met name om de thema’s die zowel een veiligheids- als sociale component hebben, zoals de aanpak van personen met verward gedrag, mensenhandel, jeugdoverlast en polarisatie. Daarnaast is het projectplan AVE opgesteld (Aanpak Voorkomen Escalatie), waarin de processen staan beschreven bij escalerende sociale problematiek. Beide projectplannen worden de komende periode uitgerold in Almelo.
  • We zijn 1 juni gestart met de pilot bodycams voor onze boa’s. Naar verwachting zal het zichtbaar dragen van de bodycams een preventieve werking hebben en bijdragen aan het de-escaleren van situaties die uit de hand dreigen te lopen en daarmee ook bijdragen aan de veiligheid van onze boa’s.
Deze pagina is gebouwd op 12/01/2021 10:42:41 met de export van 12/01/2021 10:29:08