Taakstellingen

Stand van zaken

5.1 Stand van zaken

In onderstaand overzicht staan de taakstellingen uit de programmabegroting 2021. Voor de meeste taakstellingen zijn maatregelen geïmplementeerd of zijn deze in voorbereiding.

Herkomst

Maatregel

Begroting 2021

Status

PN 2015

Besparen op energie

185

PN 2015

Systeeminnovatie fysiek domein

200

Bedragen x 1.000 euro

Toelichting:

Besparen op energie
De taakstelling kan in 2021 gedeeltelijk worden ingevuld, deels met incidentele dekking. In de afgelopen jaren zijn verschillende maatregelen genomen om te besparen op energie. Voorbeelden zijn de omschakeling naar LED in openbare verlichting, het verwijderen van overbodige parkeermeters, het isoleren van panden en het plaatsen van zonnepanelen. Per saldo leiden de maatregelen tot een daling van het energieverbruik met jaarlijks 2 miljoen kilowattuur en een jaarlijkse energiebesparing van 267.000 euro. Daarmee is de jaarlijkse energiebesparing hoger dan de oorspronkelijke taakstelling van 195.000 euro per jaar.

De energiebesparing is echter bij veel maatregelen gedeeltelijk ingezet om de investering te financieren. Gevolg hiervan is dat de bereikte energiebesparing niet volledig is ingezet voor vermindering van de taakstelling. Daar komt bij dat in 2020 een revolverend fonds is ingesteld voor het verduurzamen van vastgoed. Consequentie hiervan is dat energiebesparingen op gemeentelijke gebouwen terug in het fonds worden gestort en niet kunnen worden ingezet om de resterende taakstelling te realiseren. In lijn met de perspectiefnota 2021 wordt de nog resterende taakstelling van 82.000 euro in 2021 in deze najaarsrapportage afgeboekt ten laste van het begrotingssaldo.

Systeeminnovatie fysiek domein
De resterende taakstelling kan vanaf 2021 naar verwachting worden ingevuld door innovaties in de manier waarop projecten en onderhoud in de openbare ruimte worden geprogrammeerd, voorbereid en uitgevoerd. Binnen uitvoering fysiek wordt steeds gestructureerder, planmatiger, integraler en met de inzet van nieuwe planningsinstrumenten/tooling gewerkt. Daarbij is er sprake van:

  • Betere afstemming met de programma’s en met wijkregie;
  • Integrale aanpak; alle doelstellingen worden meegenomen, denk aan de combinatie van groot onderhoud, klimaatadaptatie, meer groen, veiliger verkeer, positievere beeldvorming van de openbare ruimte, energie zuinige verlichting, fietspaden, bereikbaarheid, leefbaarheid etc;
  • Onderhoud dat op termijn gedaan zou moeten worden in de diverse taakvelden wordt nu gecombineerd in één keer opgepakt (werk voor werk);

Hiermee wordt niet alleen de kwaliteit verbeterd maar ook efficiënter gewerkt. Enerzijds doordat de grotere omvang van integrale projecten leidt tot lagere uitvoeringskosten (uitbesteding relatief goedkoper), anderzijds door lagere voorbereiding- en begeleidingskosten.

Deze pagina is gebouwd op 12/01/2021 10:42:41 met de export van 12/01/2021 10:29:08