Algemeen

Inleiding en samenvatting

1.1 Inleiding en samenvatting

Met deze najaarsrapportage informeert het college de raad over de uitvoering van de programmabegroting 2021 en hoe de gemeente er financieel voor staat. Deze rapportage gaat over de eerste 8 maanden van het jaar met een doorkijk naar het einde van het jaar.

SAMENVATTING
Financiële mutaties najaarsrapportage 2021
De ontwikkelingen en afwijkingen die we in deze najaarsrapportage signaleren tellen op tot een voordeel van 9,51 miljoen euro . Dit bestaat uit een voordeel van 2,24 miljoen euro op het onderdeel verzamelbesluit/financiële rechtmatigheid en een voordeel van 7,27 miljoen euro op het onderdeel financiële bijstelling, welke met uitzondering van de aframing van de parkeeropbrengsten een vrijwel volledig incidenteel karakter kent.

Belangrijkste financiële bijstellingen
Hieronder volgt een opsomming van de belangrijkste bijstellingen met een effect op het begrotingssaldo. We geven daarbij aan of de wijziging vooral structureel of incidenteel van aard is.

Voordelen

  • Extra dividenduitkering Cogas (6,84 miljoen euro incidenteel)
  • BUIG / bijstand (4,18 miljoen euro incidenteel)
  • Opbrengsten toeristenbelasting (160.000 euro incidenteel)

Nadelen

  • WMO/Jeugd (3,36 miljoen euro incidenteel)
  • Coronacrisis - opbrengst parkeren (300.000 euro structureel)

Storting algemene reserve grondbedrijf
Het college stelt de gemeenteraad voor om de extra dividenduitkering van Cogas (6,84 miljoen euro) toe te voegen aan de algemene reserve grondbedrijf. Deze reserve is op dit moment negatief en wordt hiermee ten opzichte van het financiële herstelplan versneld aangevuld. Ultimo 2021 bedraagt de reserve grondbedrijf, bij gelijkblijvende omstandigheden en rekening houdend met de al verwerkte dotatie in 2021 in het kader van het financieel herstel, dan naar verwachting nog 8,76 miljoen euro negatief.

Fonds sociaal domein
Wij stellen de gemeenteraad voor om een bedrag van 4 miljoen euro te storten in een fonds sociaal domein.  Dit fonds kan ingezet worden om in de komende jaren incidentele tekorten binnen de Participatiewet, de Wmo en de Jeugdhulp op te vangen. Op deze wijze kunnen financiële effecten als gevolg van bijvoorbeeld autonome prijsstijgingen in het sociaal domein of fluctuaties in de Rijksuitkering incidenteel worden opgevangen. Wij maken onze begroting hiermee meer robuust.  

Storting egalisatievoorziening afval
De gemeente streeft 100% kostendekkendheid na voor de afvalstoffenheffing. Eventuele voor- en nadelen op de afvalbegroting worden jaarlijks verrekend met de egalisatievoorziening afvalstoffenheffing. Met name als gevolg van de stijgende verwerkingskosten voor grofvuil en de hoge vervuilingsgraad van GFT en van PMD-afval staat de afvalbegroting al sinds enige tijd onder druk. Een tariefsverhoging is op termijn niet uit te sluiten. We stellen voor om een bedrag van 500.000 euro te storten in de egalisatievoorziening afval, zodat de voorziening van voldoende omvang is om eventuele tekorten op de afvalbegroting in 2022 te dekken.

Reservering impuls cultuur
Op verzoek van de raad werkt het college op dit moment aan de actualisatie van de cultuurvisie. De nieuwe cultuurvisie 2021-2025 wordt in het najaar ter vaststelling aan de raad aangeboden. Deze cultuurvisie betreft een actualisatie en geen nieuw beleid. Om toch een impuls te geven aan ons cultureel klimaat stellen wij voor om nu een bedrag van 500.000 euro te reserveren. Het bedrag wordt toegevoegd aan de reserve overlopende werken en blijft meerjarig beschikbaar.  Een concreet bestedingsvoorstel leggen wij gelijktijdig met de geactualiseerde cultuurvisie aan uw raad voor. Voor alle helderheid: dit bedrag is bedoeld om nieuwe initiatieven en ambities op het vlak van cultuur aan te jagen en niet bedoeld om bezuinigingen te verzachten en ook niet bedoeld als aanvullende corona-compensatie.

Begrotingssaldo 2021
Het begrotingssaldo in 2021 na vaststelling van de najaarsrapportage komt na de voorgestelde stortingen in de reserves uit op 219.000 euro voordelig.

Coronacrisis
Effect op de gemeentefinanciën
In deze najaarsrapportage wordt de begroting voor bijna 300.000 euro nadelig bijgesteld door de effecten van de coronacrisis. De parkeeropbrengsten blijven over 2021 naar verwachting fors achter als gevolg van de coronacrisis. In de voorjaarsrapportage is al een nadeel van 500.000 euro gemeld. Via deze rapportage stellen we voor de begroting nog eens met 300.000 euro naar beneden bij te stellen. Omdat wij verwachten dat de parkeeropbrengsten in de komende jaren op een structureel lager niveau zullen liggen worden de parkeeropbrengsten in de begroting 2022 structureel verlaagd.

Vaststelling compensatie inkomstenderving bij gemeenten door corona over 2020
In 2020 hebben gemeenten van het Rijk een voorschot gekregen op de compensatie voor gederfde inkomsten als gevolg van corona. De compensatie betreft de volgende posten: toeristenbelasting, parkeerbelasting, terras-, precario- en reclamebelasting, marktgelden, evenementenleges, havengelden en kwijtschelding / oninbaar verklaren lokale heffingen als gevolg van corona. De definitieve vaststelling van de compensatie voor inkomstenderving door corona over 2020 moet nog plaatsvinden. Wij verwachten op basis van de wekelijke realisatiecijfers een aanvullende compensatie van ongeveer 700.000 euro. Na vaststelling van het definitieve bedrag door het Rijk zal de aanvullende coronacompensatie worden verwerkt in de slotrapportage 2021.

Leeswijzer
In hoofdstuk 2 geven we inzicht in het verloop van het begrotingssaldo. Het startpunt is het begrotingssaldo uit de programmabegroting 2021. We zetten op een rij welke besluiten en mutaties met financiële gevolgen er voorafgaand aan deze voorjaarsrapportage zijn geweest. Tot slot geven we een samenvatting van de belangrijkste wijzigingen in deze voorjaarsrapportage en presenteren we een actueel begrotingssaldo.

In hoofdstuk 3 gaan we per hoofdtaakveld dieper in op de financiële mutaties. We maken daarbij onderscheid tussen de verzamel- en rechtmatigheidsbesluiten en overige bijstellingen van de begroting.

In hoofdstuk 4 wordt gerapporteerd over de stand van zaken van de investeringskredieten. De basis hiervoor is het Meerjaren investeringsplan (MIP) uit de programmabegroting 2021 en de eerste bijstelling hiervan in de voorjaarsrapportage 2021

De stand van zaken met betrekking tot de in de programmabegroting 2021 opgenomen taakstellingen wordt beschreven in hoofdstuk 5.

Tot slot presenteren we in hoofdstuk 6 een tussenstand van de grondexploitaties en in hoofdstuk 7 de beleidsinhoudelijke tussenstand met betrekking tot de uitvoering van de programma’s.

Als bijlage bij deze najaarsrapportage treft u de stand van zaken met betrekking tot de follow-up van de Managementletter 2020 van de accountant en het totaaloverzicht van openstaande investeringskredieten.

Tabel notatie
In de tabellen die we in deze nota presenteren staan positieve bedragen voor lasten en/of nadelen en negatieve bedragen voor baten en/of voordelen. Wanneer bij een wijziging bij alle jaarschijven een bedrag staat dan is de wijziging structureel van aard.

Voor de volledigheid merken we op dat in de tabellen cijfers zijn opgenomen die afgerond zijn op duizendtallen. Hierdoor kan het voorkomen dat er bij (totaal)tellingen kleine afrondingsverschillen ontstaan.

Deze pagina is gebouwd op 12/01/2021 10:42:41 met de export van 12/01/2021 10:29:08